Jinekomasti

Jinekomasti erkeklerde bulunan östrojen ve testosteron hormonlarının dengesizliği nedeniyle meme dokusu miktarındaki anormal ancak iyi huylu büyümeye verilen isimdir. Kişilerin sosyal hayatını olumsuz yönde etkileyen meme dokusunda görülen bu büyümenin düzeltilmesi için çoğunlukla cerrahi bir müdahaleye gerek vardır.

Jinekomasti Nedir?

Erkeklerde meydana gelen aşırı meme gelişimi ve büyüme jinekomasti olarak adlandırılır. Bazı durumlarda yalnızca bir memede görülebilen aşırı gelişme ve büyüme, her iki memede de görülebilir. Özellikle ergenlik döneminde ortaya çıkan bu rahatsızlık, kendiliğinden gerilemez. Jinekomasti olan kişilerin bazılarında memede herhangi bir ağrı veya hassasiyet oluşmazken bazılarında meme ağrısı semptomları görülebilir. Jinekomasti kişilerde farklı şekillerde görülebilir. Ciddi bir sağlık sorunu olmayan jinekomasti, kişilerin fiziksel görünümü açısında rahatsız edici bir görüntü oluşturur. Jinekomasti, elle kontrol edildiğinde fark edilebildiği gibi, bazen de uzman bir doktor muayenesi sonrasında teşhis edilir.

Jinekomasti Belirtileri Nelerdir?

Jinekomasti hormonsal değişiklikler veya bazı durumlardan sonra ortaya çıkar. Bu durumun görüldüğü kişilerde bazı belirtiler gözlemlenir. Jinekomasti belirtileri arasında memelerde ağrı, hassasiyet ve şişlik görülebilir. Ancak bazı kişilerde ağrı ve hassasiyet oluşmaz. Jinekomasti, kişilerde meme ucunda sıvı gelmesi gibi belirtilerle de ortaya çıkabilir. Jinekomasti, iyi huylu bir dokudur ve meme arkasında ceviz büyüklüğünde bir kitledir. Hastalığın tam olarak teşhis edilebilmesi için gerekli muayene ve tetkiklerin yapılması gerekir.

Jinekomasti Kimler İçin Uygundur?

Jinekomasti tedavisinde farklı yöntemler ve teknikler kullanılır. Bazı kişilerde ilaçla tedavi mümkünken bazı kişilerin ameliyat edilmesi gerekir. Bu rahatsızlık, kişilerin hayatını olumsuz yönde etkileyen bir durum olduğundan bazı durumlarda ameliyat kaçınılmazdır. Jinekomastinin giderilebilmesi için spor ve yapılan diğer yöntemler, maalesef hastalığın tedavisinde pek etkili değildir. Jinekomasti ameliyatları, 18 yaşını doldurmuş kişiler tarafından rahatlıkla tercih edilebilir.

Jinekomasti Neden Olur?

Jinekomasti bazı hormonsal değişikliklerden kaynaklı olarak görülebilir. Erkeklerde bulunan östrojen ajan hormonlarının dengesizliğinden kaynaklı olan bu hastalığın başka birçok sebebi bulunabilir. Bebeklik döneminde görülen jinekomasti, genellikle anneden bebeğe geçen östrojen nedeniyle oluşur. Bu dönemde görülen memelerdeki şişlik, ortalama 1 ay içerisinde kaybolur. Memelerde şişme, ergenlik dönemlerinde gözlenen bir durumdur.

Bazı kişilerde bu durum ergenlik dönemi içerisinde geçerken bazı kişilerde ergenlik sonrasında devam eder. Jinekomasti bazı ilaçlardan kaynaklı da görülebilir. Ayrıca jinekomastiye, kullanılan alkol ve uyuşturucu gibi zararlı maddeler bazı sağlık problemleri neden olabilir. Böbrek yetmezliği, karaciğer yetersizliği gibi hastalıklar sonrasında memede şişme gibi sorunlar oluşabilmektedir.

Jinekomasti Nasıl Geçer?

Jinekomasti tedavisinden önce kişilerin, bazı muayenelerden ve tetkiklerden geçirilmesi gerekir. Uzman endokrinoloji uzmanı ile bir görüşme yapılarak, hastalığın teşhis edilmesi gerekir. Hastalığın teşhisinde sonra kişilerin durumuna göre bazı tedavi yöntemleri belirlenir.

Kişinin durumuna uygun şekilde bazen medikal tedaviler uygulanır. İlaç kullanımı esnasında uzman endokrinoloji uzmanı, belirli aralıklarla hastayı takip eder. Ancak ilaç tedavisi sonrasında fayda görülmediği durumlarda cerrahi müdahalelere başvurulur. Jinekomasti ameliyatları esnasında meme dokusunun büyüklüğü ve deri fazlalığı göz önünde bulundurularak yapılacak işlemin tekniği belirlenir. Jinekomasti ameliyatı için genellikle genel anestezi tercih edilir.

Jinekomasti Öncesi Sonrası

Jinekomasti ameliyatı, kolay ve kısa süreli işlemlerdir. Ameliyat öncesinde aspirin tarzı kan sulandırıcı ilaçlara ara verilmesi gerekir. Ayrıca ameliyattan önce ve sonra sigara ve alkolden uzak durulması önem araz eder. Bunun yanı sıra ameliyat öncesinde antibiyotik ilaçlar kullanılmamalıdır.

Ameliyattan en az 6 saat önce yiyecek ve içecek tüketimine ara verilmelidir. Hastada, ameliyat sonrasında işlem yapılan bölgede ödem ve şişlik gibi semptomlar oluşabilir. Uygulama yapılan bölgede oluşabilen ödem ve şişlikler kısa süre içerisinde kaybolur. Jinekomasti ameliyatları sonrasında kişiler, 10 gün sonra normal hayatlarına dönebilir.

Jinekomasti Ameliyatsız Çözüm Var mı?

Jinekomasti tedavisinde cerrahi müdahaleler dışında farklı yöntemler ve teknikler kullanılabilir. Ameliyatsız jinekomasti tedavisinde, ilaçla tedavi veya liposuction yöntemi tercih edilebilir. Kişilerin durumlarına göre bazı hastalara liposuction yöntemi uygulanarak bölgedeki yağlanma ameliyatsız bir şekilde tedavi edilir. Ayrıca jinekomasti tedavisinde kullanılan diğer bir yöntem ise lazer liposuction yöntemidir. Ameliyatsız olarak gerçekleştirilen lazer liposuction yönteminde, meme bölgesine herhangi bir kesi işlemi uygulanmaz.

Jinekomasti Yorumları

Jinekomasti tedavisi için uzman ve deneyimli kişilerle ve kurumlarla irtibata geçilmesi gerekir. Uzman kişiler tarafından yapılan jinekomasti tedavisi sonrasında başarılı ve etkili sonuçlar elde edilmektedir. Ancak deneyimsiz ve uzman olmayan kişiler tarafından yapılan jinekomasti ameliyatları sonrasında beklenen sonuç elde edilemez. Jinekomasti tedavisi sonrasında kişilerin hayatını olumsuz yönde etkileyen meme büyümesi ve şişliği gibi sorunlar giderilerek kişilerin kendilerini daha mutlu hissetmesi sağlanır.

Jinekomasti Korsesi

Jinekomasti ameliyatları sonrasında genellikle belirli bir süre korse kullanımı tavsiye edilir. Bu korseler genellikle koruma amacıyla takılır. Ameliyat sonrasında takılan bu korseler sayesinde oluşabilecek sıkıntılar engellenir. Ayrıca ameliyat bölgesi olası darbelere hasarlara karşı da korunmuş olunur. Jinekomasti korsesinin farklı çeşitleri bulunur. Ameliyat sonrasında yaklaşık 1 ay boyunca kullanılması gerekir. Göğüs bölgesini tamamen saran bu korseler, kişilerin hareketlerini bir süre sınırlar. Bu korseler iyileşme süresini hızlandıran özel kumaştan üretilmiş giysilerdir.